jueves, 31 de enero de 2008

LES AJUDES A L'EMANCIPACIÓ I EL BOIKOT DE LA GENERALITAT



COMUNICAT DE PREMSA

La Comunitat Valenciana dificulta la tramitació de l’expedient d'Ajuda a l'Emancipació i deixa els inquilins als peus del seu arrendador. (30/01/08)

A pesar que l’aplicació de les lleis estatals és de compliment obligatori per totes les comunitats autònomes espanyoles, la llei d’Ajuda a l'Emancipació demostra que requereix a més de la voluntat foral per a portar-les a efecte.
El grau d’implantació de la nova llei varia molt depenent de la predisposició de les comunitats autònomes a afrontar les conseqüències de la concessió de les noves ajudes, que tracten de pal·liar els grans dèficits que les persones espanyoles presentem respecte a l’accés a una vivenda pròpia, abandó de la llar parental i emancipació personal.
Si bé és cert que hi ha comunitats autònomes que aporten grans facilitats per a la sol·licitud de l’ajuda, hi ha altres, com la Comunitat Valenciana, que exigixen una documentació tal que impossibilita la concessió de la mateixa.
Així, si ens parem a analitzar la documentació que se sol·licita per a tramitar esta ajuda en algunes de les principals comunitats autònomes com són Catalunya i Madrid en comparació amb la Comunitat Valenciana; ens trobem que en la C. Autònoma de Madrid només és necessari la sol·licitud, el DNI i el contracte de lloguer (si ja estas en lloguer). Tal com aconsella la Web del Ministeri de vivenda:“Basta con presentar l'imprés de sol·licitud en què figuren les dades personals necessàries per a comprovar que es complixen tots els requisits... I una còpia del contracte de lloguer. En algun cas hauràs de presentar una altra documentació que demostra que complixes algun requisit exigit.”

Veiem que en la Generalitat de Catalunya, demanen una miqueta més de documentació:
- DNI/NIF o NIE de l’arrendatari
- Contracte de lloguer
- Certificat acreditatiu d’ingressos: declaració de IRPF, o Cert. de no tindre obligació o altres (beques, prestacions..)
- Vida laboral: Cert. de la TSS o TSS i contracte de treball
- Si té una vivenda en propietat l'inquilí, l’últim rebut de l'IBI.
- Declaració de Responsable

Analitzem finalment el cas de la Comunitat Valenciana, que és amb gran diferència el cas més desfavorable.
A més de la documentació que sol·licita Catalunya hem d’afegir:
- Document que acredite el compte bancari de d’inquilí per al cobrament de les ajudes.
- Document que acredite el compte bancari des de la que realitzarà el pagament del lloguer al propietari, en cas de ser diferent de la designada en el punt anterior per al cobrament de les ajudes.

I a més tota una sèrie de documents dels quals tan sols el arrendatari té accés junt amb altres que solen estar en el seu poder, si és que els té:
- Nota simple del Registre de la Propietat o escriptura de la propietat
- Fotocòpia del DNI de l’arrendador, titular de la vivenda arrendada.
- Duplicat o còpia de l’últim rebut de l'IBI de la vivenda arrendada, on conste degudament la referència cadastral de la mateixa.
- Número de compte bancari de l’arrendador, a qui l'inquilí transferirà mensualment el pagament del lloguer.
- Original i còpia per al seu confrontació, del depòsit de fiança corresponent al dit contracte d’arrendament, degudament ingressat en el compte que la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació té habilitada a este efecte. La realitat és que la majoria dels propietaris no realitzen este depòsit

Finalment el sol·licitant de l’ajuda haurà d’aconseguir de l’empresa:
- Certificat/s d’empresa/s de les retribucions dels sis mesos anteriors i/o posteriors a la sol·licitud, així com les nòmines dels dits mesos i els contractes de treball dels mateixos.

Un estrany document, no estandarditzat, en el qual l’empresa certificarà la quantia del salari del sol·licitant de l’ajuda en els pròxims sis mesos. Amb el contracte de treball no seria suficient…

Que els valencians/es presentem més papers, no fa més ràpid ni fàcil la seua concessió, perquè Madrid resol en 2 mesos encara que haja de comprovar que es complixen tots els requisits, Catalunya que demana una miqueta més de documentació tarda un mes més, és a dir 3 mesos; i la C. Valenciana 2 mesos, encara que hages d’aportar tu tota la documentació.

Presentant-se la paradoxa que si en este termini no has rebut contestació hauràs de començar de nou la tramitació, és a dir, tornar a sol·licitar el certificat a l’empresa, cosa que no seria d’estranyar perquè fa només uns dies que es va modificar la documentació a entregar, sorprenent-nos amb un nou paper a entregar: l’escriptura del pis o nota simple.

Pel que els i les jove valencians/es depenen de la voluntat des seu arrendador/a per a facilitar-los tots eixos papers per a poder sol·licitar l’ajuda i inclús arribat el cas que l’empresa li faça el certificat.

Tal com s’estructura la sol·licitud a la Comunitat Valenciana l'inquilí ha de confiar en la bona fe i col·laboració no sols de l’empresa en què està contractat, sinó del seu propietari. És a dir, sense la seua col·laboració/ consentiment serà completament impossible la consecució de l’ajuda. Si al arrendatari no li interessa no et facilitarà la documentació, perquè simplement no li abellix, o no és capaç de donar-te tots eixos papers o perquè pot no estar declarant els ingressos del lloguer.

Esta situació torna a posar en situació d’avantatge al propietari, el que pot afavorir les pujades a l’alça de lloguers o que es queden molts beneficiaris que tenen dret sense poder exerceix-lo. Davant de la gran complexitat de la sol·licitud de l’ajuda per part de l'inquilí, que en molts casos conclourà que este es quede sense el seu dret de sol·licitar l’ajuda, el propietari no obstant això podrà desgravar-se el 20% dels ingressos percebuts pel lloguer a joves menors de 35 anys (fins a 600 euros) sense haver de presentar cap document i sense la necessitat que el seu inquilí sol·licite l’ajuda. Una contradicció que una vegada més beneficia el propietari enfront de la persona jove que desitja exercir el seu dret a l’emancipació completa.

No hay comentarios: